Банята е доста различнo помещение, за разлика от повечето други стаи в дома. Обикновено тя е влажна, в нея се събличаме преди да се изкъпем, тя е първото помещение, което посещаваме сутрин и е по-малка от другите пространства в дома. Всички тези фактори са причина към отоплението за баня да има по-специфични изисквания.

Много собственици избират да закупят отделен радиатор за баня, дори и да разполагат с централно отопление на жилището. Изборът на лира за баня обаче, може да бъде огромен.

Има много различни видове отоплителни тела за мокри помещения – лира, подово нагряване, радиатор и др. Само някои от които могат да бъдат подходящи в зависимост от размера, формата, стила и използването на конкретната баня. Ако мислите за монтиране на ново отопление за баня, ето няколко насоки, които ще помогнат за да изберете правилното за вас решение.

Съвсем на кратко, ще спомена за подовото отопление. То е един доста луксозен и приятен вариант. Подовото отопление обаче, в сравнение с лирата или с радиатора за баня, е доста трудоемък вариант и обичайно се препоръчва за жилища изцяло ново строителство, където тепърва се изгражда цялостна отоплителна система. В случай, че имате вече функционираща баня и тя е без подово отопление, то тепърва да изграждате такова е твърде трудоемка и цапаща задача, която може да се разпростре прекомерно и във времето.

Говорейки за ремонт и обновяване на мокрите помещения, то най-бързо, чисто, а вече и естетически издържано решение е лирата за баня или радиатор от неръждаема стомана.

Видове лири за баня от Бонита Ефект

Първо изберете начина на отопляване

Лирата за баня и радиаторът работят по сходен начин. Ето защо говорейки за едното, то нещата са аналогични и при другото. Според начина си на работа лирата бива: водна, електрическа или комбинирана.

Водната лира за баня представлява една проточна система. От единия край влиза топла вода минава по всички ребра или релси, като по този начин ги затопля и след това излиза от другия край. Този вариант е възможен при централна за цялото жилище, отоплителна система. Ако нямате такава, то подходяща за вас е електрическата лира за баня. Тя работи отново с някакъв пълнител – вода, антифриз или масло, но затоплянето на лирата е локално, посредством електронагревателно устройство монтирано във вътрешността на отоплителното тяло. Удобството при този тип радиатори, е че целия контрол на топлината – температура, продължителност, периодичност, начало и край на затоплянето се регулират индивидуално за банята. С помощта на термостат и таймер вие избирате, колко и кога да загреете помещението.

Третият вариант са комбинираните лири и радиатори, които обединяват предходните два начина на работа в едно отоплително тяло. Така, когато централната отоплителна система работи използвате топлината от нея, а в случай че тя не е пусната може да затоплите локално, само банята, включвайки електронагревателя на лирата. Този вариант е изключително удобен, защото дава свобода и независимост на отоплението в помещенията, в които сме най-чувствителни, особено през преходните сезони. Тогава централното отопление за стаите, не е необходимо, но преди, по време и след къпане е приятно да сте в затоплената баня.

Как се монтира лира

Едва ли е нужно да влизаме в детайли по монтажа на лира или радиатор, които се захранват изцяло от централната отоплителна система или в комбинация с нея. Това начинание е свързано със сериозна работа и ремонтни дейности извършвани от техници. Ето защо, ако банята е вече функционираща, комбинираната и водна лира или радиатор не е най-практичното решение. Те са подходящи при първоначално строителство или при цялостен основен ремонт на жилището.

Монтажът е най-лесен и изискващ само базови технически познания при изцяло електрическа лира за баня. Просто трябва да следвате стриктно инструкциите за монтаж и безопасност. Здраво да закрепите лирата за стената и да включите щепсела във влагозащитена розетка. Тези розетки са по-скъпи, но и по-сигурни за вас и вашата лира, тъй като имат капак и допълнителни гумени уплътнения непозволяващи на водата да премине навътре. В случай, че банята няма добра вентилация и при ползването и се появява сериозен конденз – струйки вода се стичат по стените, то тогава е добре електрическата лира да не се включва в розетка в самата баня. Най-сигурния вариант е да се пробие дупка в стената, от където да се прекара кабела.

Когато не ни достига време, е без значение дали сме или не сме технически компетентни. В този случай, най-добрият вариант е да закупите лирата за баня от фирма предлагаща и монтаж. Така ще си спестите и размисли по въпроса дали да поставите лирата на външна или вътрешна стена, как да продупчите стената, къде да поставите термостата, каква розетка и от къде да си вземете и за всякакви други подробности от този порядък.

Лира с механичен или електронен контрол

Монтаж на лири за баня Бонита

Винаги водещо при отоплителните тела е, кой и колко често използва помещението. Говорейки си за механично или електронно управление на лирата пак това е ключовия момент. При бани, които са към спалня за гости или към стаята на студент, който учи извън родния си град, то тогава механичното регулиране на топлината от лирата е напълно достатъчно – включвате, когато гостите идват, спирате след като си заминат, през останалото време няма нужда от отопление. Когато обаче банята е в постоянна експлоатация, то тогава термостатът е много практично решение. Задавате режим на работа на лирата, съгласно динамиката на деня си. Определяте и температурата, която да се поддържа в различните часови отрязъци. Така сутрин ставайки от топлото легло, ви посреща комфортна температура в банята, а нощно време се поддържа минимално изискуемата.

Какъв размер да е лирата

Размери на лира за баня Бонита

Големината на помещението е водещо при определяне размера на лирата. В баня с размери 150 х 150 см. граничи с безумие да бъде поставена лира 150 х 60 см, с мощност от 543W и заемаща половината от стената. Е освен ако не смятаме да правите от баня и сауна. В същото време, в помещение с размери 250 х 300 см., може да бъдат поставени две лири с размери 50 х 60 см. всяка, и мощност от по 237W. Тук вече е въпрос на дизайн и функционалност.

Трябва да се вземе под внимание и факта, че лирата за баня е многофункционален уред, който от една страна затопля кърпите, от друга поддържа комфортна температура в цялото помещение, а наред с това може да се използва и за сушене на дрехи. В този контекст, важно е да определите и дали ще използвате лирата само за едно от гореизброените или за всички тях. Ето и основните въпроси, на които трябва да си отговорите във всеки от тези три случая за употреба на лирата:

Затопляне на кърпите

Ако просто се нуждаете от топли кърпи, то сметката е лесна – колко и какъв размер са кърпите, които ползвате в банята. Преценете дали искате да държите тези за ръце и тяло едновременно върху лирата или там стои само нужната към момента кърпа.

Затопляне на банята

В случай, че ще отоплявате банята с лира, то сметнете кубатурата на помещението. Целия обем на пространството ще получите, като умножите височината по ширината и дължината. За избора на лира съобразете и дали помещението има външни стени и ако да, колко и имат ли те добра външна изолация, какви са минималните външни температури при които ползвате банята.

Сушене на пране

Лирата за баня може да бъде използвана за сушене на някои дрехи, които са деликатни и предпочитате да не слагате в сушилнята или за частта от прането, която не се побира в малкия обем на специализирания ви за изсушаване електроуред. Ако пък изобщо нямате нито пералня с функции за сушене, нито отделен електроуред за това, то пак лирата може да ви е полезна особено в студените месеци.

Разбира се, ако се затруднявате в избора на лира за баня, то най-добре да се обърнете към специалисти в сферата. Ето тук ще намерите контакти за връзка с нас.