Най-добрите лири за баня

Днес размерите на баните прогресивно намаляват, за разлика от динамиката на живот. Точно затова съвременния човек иска максимално удобства за квадратурата която има и то на добра цена. Това разбира се значи функционална баня, а една баня няма как да е нито функционална, нито комфортна ако няма лира за кърпи или радиатор за баня. Много често обаче, ако банята е функционална се прави компромис с интериора. Трудно се намира златната среда особено, ако на 4 кв.м. трябва да сложите някъде и лира за баня. Всъщност задачата обичайно е еднакво трудна независимо от квадратурата, така че ако и вие имате малка баня – не се притеснявайте има варианти, в които да сложите всичко нужно, без да правите компромис с уюта и естетиката. Много дизайнери поемат предизвикателството на малките бани, а крайните резултати могат да ви убедят, че това е по силите на всяка малка баня – да бъде комфортна и практична. Понякога са достатъчни само няколко насоки за това къде да сложите мивката, душа, лирата за баня и кърпите.

Всяко нещо си има място

Преди да определите най-доброто място за всяка санитарна мебел и аксесоар, трябва да решите от какво всъщност имате нужда в своята баня. На пръв поглед задачатa е проста – мивка, душ, лира за баня и готово. Дали обаче е само това?

Лири за малка баня

Първата стъпка – мокренето

За тази цел ви трябват вече споменатите мивка, душ или вана, но също така смесител и топла вода. При смесителите нещата са прости трябва да изберете монтаж за стена или за мивката. Не е като при радиаторите за баня, но повече за това тук. Стигаме и до топлата вода. Бойлер или централен водопровод? Ако сте с централна топла вода, това е чудесно, но при бойлера нещата стават малко по-сложни. Те се различават, както по монтаж (хоризонтален, вертикален, универсален или стоящ тип), така и според капацитета (а от там и в размера), начина на монтаж (вертикален или хоризонтален), изработката (емайлиран или неръждаем) и какво ли още не.

След като обилно сте се намокрили с топла вода, било то ръцете, главата, краката или цялото тяло, е ужасно неприятно да установите, че не ви е под ръка подходящата кърпа. Ако имате дървен паркет или килими, едва ли ще ви хареса идеята да прецапате цялото жилище вир вода, сеейки пръски на всякъде, независимо какъв радиатор имате, си е неприятно. Затова задължително помислете къде ще стоят както текущите кърпи, така и чистите резервни. На лирата, под лирата, зад лирата. Възможности има, но и за тях след малко.

Огледалото е доста обичано от всички интериорни дизайнери, тъй като то може да даде много или да отнеме много на едно помещение. Помислете искате ли такова и кога ще го ползвате – за да си огледате сутрин усмивката или да се видите в целия си блясък и ръст преди да излезете от дома. Това разбира се зависи и от интериора на останалата част от дома и от ръстът на всички членове на семейството. Децата също имат право да си огледат сутрин шините или бляскавите млечни зъбчета.

И понеже възможностите са наистина, наистина много в тази статия ще ви предложа няколко функционални и приятни дизайнерски предложения за малка баня с квадратура от около 3.5 – 4 кв.м.с лира за баня, огледало за лице и разбира се основното обзавеждане за баня.

Лири подходящи за малка баня

Тук мивката е на стената с ваната, а вратата е срещу душ зоната – в случай, че се колебаете.

Малка баня и мястото в нвя

Най-добрият избор на лира за малка баня

И малко разкош от към площ.

Къде стоят кърпите

Мястото на кърпите е върху лирата за баня. Много често, тя е достатъчно красив да стои и гола, големичка, но няма нищо по хубаво от топли кърпи сутрин, че и вечер, а ако можете и по обяд – кой не обича дългите душове по всяко време?

Разбира се ако случайно сте се лишили от удоволствието да имате лира за баня, то тогава покажете шарените си кърпи в подходяща гама с тази на плочките. Така, ще създадете уют, но и ще спестите място традиционните тромави и големи шкафове за баня. Та, ако кърпите ви не стоят на лирата, то можете да изберете някои от тези опции:

- плаващи (висящи) лавици, за да изглеждате динамични и модерни;

- цветна стълба за кърпи, даваща място и за различни контейнери;

- панерчета тук-там (на прозореца, върху казанчето на тоалетната или дори на земята);

Мечтаната малка баня

- ниша в стената;

Малко място за баня

Разбира се внимавайте да не избягате от функционалността, гонейки дизайна – като например да стоите на студено зимата в банята, защото сте махнали лирата за баня за да сложите голямо огледало. Защото този казус определено не стои – има лири, в които спокойно може да се оглеждате, а и какви ли не още красиви дизайнерски предложения за лири и радиатори за баня. За повече информация, вижте тук.

Лира за баня за вашия дом

Избирайки цвета имайте предвид, че само един цвят е доста скучно, но пък дава възможност за други акценти в интериора. А ако се спрете на наситен цвят, поздравления за дързостта. Все пак бъдете бдителни, светлите цветове и нюанси създават усещане за чистота и простор. А ако искате да покажете креативност използвайте текстури и шарки, но нека те бъдат в неутрални цветове. И не забравяйте бялото се асоциира с чистотата, не случайно това е преобладаващ цвят за всичко, от тавани и бяла техника, до радиатори и лири за баня.

Обновете дома си с лира за баня

Лира за баня за дома

Функционалност на малката баня

И ако тези предложения за бани, не ви вършат работа и все още се чудите къде да сложите огледалото, кърпите или лирата за баня, то скоро очаквайте още креативни насоки за баня. Следете и страницата ни във facebook.

А да, и ако се чудите къде е бойлера – понеже банята наистина е малка, помислете и за варианта той да е общ за банята и кухнята и да е в някой хубав шкаф, по възможност извън мокрото помещение.

Няколко предложение за разпределението в банята

За любопитните умове, ето и няколко схеми на разпределение в малката баня.

Златна среда с малка лира за баня

Място за лира в малка баня

Малка баня и мястото в нея

Кърпи - лири за баня