През топлите и слънчеви месеци никой не иска да се сеща за снежната и ветровита зима. Освен тези, които са решили да посрещнат пожълтяващите и окапващи под тежките дъждовни капки листа в топъл и уютен дом с максимум удобства и отопление и в банята. А в студеното и неприятно утро, единственото по-лошо нещо от това да напуснете топлото и удобно легло е да влезете в студена и негостоприемна баня. Какво може да направите? Какви са решенията за отопление за банята? Добрата новина е, че има много начини да преобразите това хладно и неприветливо място в обгръщащо с мека топлина пространство. Някои от тях са по-прости, като отопление за баня с радиатор или меки цветове. А други доста по-претенциозни – като поставянето на подово отопление за банята или дори камина.

За да ви помогнем да направите своята баня по приветлива, дори и в най-смразяващите зимни утрини, ето няколко вдъхновяващи идеи както за отопление за баня, така и за целия интериор:

1. Подово отопление за баня

Твърдите, трайни и лесни за почистване подови покрития, като плочки, камък и мрамор, са доказали се във времето фаворити за баня, когато става дума за подовите настилки. Единственият проблем е, че те са студени. Вариантът за да ги затоплите е подовото отопление за баня. То е добра възможност, ако правите цялостен ремонт на банята или тепърва обзавеждате такава. Разбира се излиза сравнително скъпо, основно не заради самите материали, а по-скоро заради труда на майсторите. Търсете обаче не само ниската цена, но наистина доверени хора или поне препоръчани, за да получите гарантирано и трайно решение за отопление за баня.

2. Поставете лира за баня. Има ли нещо по-приятно от това да излезеш от душа и мека и топла кърпа да обгърне тялото ти? Лирата за баня прави това блаженство реалност. Напълно достъпен лукс за всяка баня, като може да избирате между лири от различен клас, размер и цена. Още за предимствата на лирата за баня и топ 5 на най-търсените и елегантни модели ще откриете тук . Имайте предвид, че ако сте любител на 30+ градуса в зоната на душа, лирата за кърпи най-вероятно няма да е достатъчно решение, поне що се отнася до самото отопление за банята.

3. Радиатор. За да получите пълна наслада от престоя си в банята, може би най-универсалното и практично решение за отопление за баня е радиатора. И ако веднага в съзнанието ви изникват старите чугунени екземпляри от епохата на социализма, оставете този спомен в миналото. Днес инженери и дизайнери обединяват усилия в създаването на елегантни, като размери и визия, радиатори работещи с локално или централно парно отопление. Дебелината на радиаторите с марка Hammam например варира между 4 – 5 см, за най-елегантните модели и достига до максимум 11 см. Инженерите са помислили не само за размерите на този вид отопление за баня, но и за възможностите на съвременните материали – неръждаема стомана, алуминий и нисковъглеродна стомана. За предимствата и недостатъците на различните видове материали за радиатори, ще откриете тук .

4. Килимче в банята. Внасянето на текстил е чудесен начин да засилите усещането за уют и топлина. Поставете килимче за баня в зоната на ваната, пред мивката или на други места, на които често се застоявате. От значение е да подберете тъкани, които да изглеждат и да бъдат меки на допир. Помислете за дървена лавица, върху която да стоят кърпите за ръце и тяло (дори и резервните) и феерична завеса за душ зоната.

5. Изберете топли нюанси. Никога не подценявайте значението на нюансите. Понякога каквото и отопление за баня да изберете, пространството остава някак неприветливо въпреки добрата температура вътре. Не винаги това се дължи на неправилен цветови избор, много често проблем е точния нюанс, комбинация или детайл. Постъпете като инетриорните дизайнери – излезте от рамката и провокирайте въображението си с всякакви цветови комбинации. Ако искате да заложите на сигурно изберете топли цветове като червено, оранжево, жълто или наситено синьо. В случай, че сте любител на зеленото изберете нюанс с повече жълто в него, сивите плочки може да комбинирате с жълта фуга или да се спрете на характерното за изгрева розово. За да си спестите дилемите свързани с цветовете и разпределението в банятя, най-правилния ход е да се обърнете към интериорен дизайнер, който ще ви направи и реалистична визуализация на помещението. Някои фирми за продажба на обзавеждане или отопление за баня също предлагат тази възможност.

И накрая няколко екстравагантни идеи, които ако и да не са най-ефективните, като решение за отопление за баня, то със сигурност са луксозни и красиви.

Камината е един екстравагантен вариант за отопление за баня. Само си представете, как сте се излегнали във ваната и се наслаждавате на игривите пламъци на огъня. Безспорно това е наистина луксозен вариант за отопление за баня, но пък ще релаксирате, в края на работния ден, излегнати сред комфорта и лукса на сапунените мехурчета и меката топлина на камината.


Сауната определено не влиза в графата на типичното отопление за баня, но идеята да се отпуснете в уединение обгърнати от меката прегръдка на парата е наистина сгряваща. Безспорно не е евтино удоволствие, но ако човек го погледне от позицията на спестените болежки и време по спа центрове звучи почти разумно.

И ако прекалено много сме се размечтали по камината, като вариант за отопление за баня или сауна, като финално бижу към нея, то парния душ е напълно приемлив и земен. Неговата красота е подобна на тази на сауната, влизате в душ зоната и се обгръщате от пара, която отпуска всяка клетка от тялото ви. След това сте затоплени, релаксирани и освежени и остава само да се насладите на остатъка от деня.

https://www.modernbathroom.com/blog/post/2017/02/07/warm-bathroom-ideas