Ако хубавите зъби са в основата на чаровната и ефектна усмивка, то красивата кожа е първия признак на доброто здраве и хармоничното излъчване. Не случайно дамите непрекъснато полагат грижи за кожата, като търсят най-новите и ефикасни козметични продукти и услуги. Това което ежедневно можем да направим за своето здраве и красота не изисква много. Топлите кърпи в банята ежедневно работят за благото на нашия външен вид и нашето здраве.

Влажните хавлиени кърпи – райска възможност за бактериите

Само един е сезънът в който, влагата не ни прави силно впечатление и не се отразява радикално на здравето ни. През останалите 9 месеца извън лятото влагата е неизменен спътник на всеки човек, който има баня и е лишен от блаженството на подово отопление в нея или пък на радиатор. Това което всеки разумен човек прави е системното подсушаване на самата баня – под, стени, керамика. Каква обаче е съдбата на хавлиените кърпи за ръце, лице и тяло?

След третото избърсване в кърпите по тях се натрупва значително количество бактерии, гъбички, мъртва кожа и т.н. Така нищо и неподозиращата кърпа става плодородна земя за развитието на различни болестотворни бактерии, а те от своя страна смело атакуват кожата ни в момента в който се избършем отново с тях. Попадайки върху нас патогенните микроорганизми промяната баланса върху кожата и я правят податлива на инвазията им. Броят на микроорганизмите спокойно се удвоява на всеки 15 – 20 мин., достигайки колосални размери. И всичко това защото им е уютно и влажно върху кърпите. Ако успявате ежедневно да подменяте кърпите в банята, за да са сухи, приятни и полезни за кожата ви то тогава сте изпълнили препоръката на микробиолозите за превенция. Другият вариант е лирата за баня, която изсушава кърпите, затопля ги до по-висока температура и ограничава благоприятните за развъждането на микроорганизмите условия за безгрижен и щастлив живот на наш гръб.

До тук със страховитите сценарии свързани с влажните кърпи в банята. А ето и колко много могат да ни дадат те, когато са топли и меки.

Топли кърпи – здраво тяло

Вярвате или не топлите кърпи имат наистина терапевтичен ефект върху здравето на тялото, ума и душата. Много често хора които имат алергии, синусоидално главоболие (мигрена) и ежедневни болки свързани със стрес и усилена физическо натоварване успешно се преборват със симптомите и неразположението именно в банята. Специалистите са категорични относно ползотворния ефект от топлата баня, а именно комбинацията от пара и затоплените върху лирата кърпи. Именно върху тази основа стъпват мнозинството СПА и рехабилитационни процедури.

Струва си да се обърне внимание на тези терапевтични предимства на лирата за баня и как тя може да бъде малка част от трансформацията на нашето здраве.

Успокойте ума и тялото си с топлина

Топлината и парата възстановяват тялото ни сутрин и го отпускат вечер. Когато имаме време сутрин да се отдадем на топлата пара в банята, след това излизаме освежени и заредени с енергия. Блаженият момент от затоплянето и релаксацията може да бъде удължен посягайки към топлите кърпи върху лирата за баня на стената. Обгръщайки се с тях създаваме защитен пашкул, който предпазва тялото от първоначален шок от разликата в температурите под и извън душа.

Лирата за баня на стената помага и за бързото изсъхване на кърпите, за да избегнем създаването на бактериален инкубатор върху тях. Когато сме в близост до морето това предимство е валидно не само за зимните месеци. Влагата през лятото много често не позволява на кърпите в банята да са ни максимално полезни и приятни след първото избърсване в тях. В този случай лирата за бана с таймер позволява, настройка на най-ниска степен и за кратко.

Ползите от парната терапия в ежедневието ни

За да почувствате терапевтичните ползи от топлината комбинирайте топлите кърпи с парна баня. Това не е нов подход към здравето, а метод използван още от древността за поддържане за избягване на болестите и лечение. Още при първите наченки на настинка е хубаво да посетите сауна или да си направите запарка в собствената баня. Главоболието от алергии и мигрени също се повлиява благоприятно от топлината и парата. Последната помага на кожата да се изчисти, като отпушва портите през които излизат и част от токсините създаващи благоприятна среда за патогенните микроорганизми. Подсилете този ефект, като включите и етерични масла в банята. Лавандулата успокоява и отпуска, а евкалипта повлиява добре бронхита и астмата. Може да капнете етеричните масла върху малка кърпичка и да я поставите върху лирата. От топлината аромата ще се отдели и разнесе из цялата баня. Този подход може да използвате и за натурален и безвреден ароматизатор в помещението, за целта оставете лирата за баня да работи непрекъснато на ниска температура.

Изборът на подходяща лира за баня

Днес сме свидетели на изобилие от възможности, включително и що се отнася до лирата за баня – всякакви форми, дизайн, материали и размери. Този малък спасител на комфорта в банята винаги успява да намери място на стената. И не е нужно човек да има специални технически или дизайнерски познания за да направи най-добрия избор за своята баня. Нужни са само няколко насоки и за да си осигурите здраве и спа процедури у дома.

Четири от най-добрите лири за баня

Подходяща отправна точка в търсенето на най-удобното и приятно решение, са тези четири лири за бани, които обхващат мнозинството изисквания и предпочитания:

За тези които обичат качеството и модерните измерения на класическите форми моделът Jupiter е едно почти вечно решение. Тази лира за баня е изработена от висококачествена неръждаема стомана тип 304 и се предлага с полиран корпус и гаранция от 10 години.

Компактното предложение за лира е моделът ALYA . Класически дизайн, който се предлага в бял цвят или хром и в множество вариации на размери и мощност. Ценово този модел е най-непридирчив.

Може би най-големите печеливши са тези, които се спрат на модела BLIZZARD . Това е лирата за баня, която е в златната среда. Имате 10 годишна гаранция, като на Jupiter с разнообразието от размери и мощност, подобно на Alya. Цената е напълно разумна предвид технически показатели.

За любелите на лукса, модерния дизайн и качеството фаворитът най-вероятно ще е моделът DAPHNE . Закалено черно стъкло и хромирана стомана – тази лира е достойно бижу за всяка модерна баня. Размерите й мощността от 390 W осигуряват топлина за изобилие от кърпи.

Не е нужно много за да сме здрави и пълноценни всеки ден. Лирата за баня е едно от тези малки неща, които могат магически да променят старта и завършека на деня. Ако търсите и други възможности за топли кърпи и здравословна среда в банята надникнете и за останалите опции при радиаторите и лирите за баня или разгледайте възможностите които предлагат конвекторните и лъчисти решения .