Ако през новата година сте решили да направите някои промени във вашето жилище или най – вече в банята, е добре да изчакате пролетта и лятото, когато обикновено предприемаме промени в любимия ни дом. При първоначалното планиране трябва да се съобразим най – вече с това на колко години е сградата, в която живеем. Планирайте добре не само дизайна и цветовете на плочките и мебелите, но и всички допълнителни детайли. Свежите и ярки цветове ще допринесат за релакса в помещението.

В случай, че вашето жилище е сравнително по – малко по площ може да използвате някои доказани трикове, които да ви спестят допълнително пространство, а заедно с това банята ви да изглежда уютна и практична. Повечето от нас живеят в не много големи апартаменти, а квадратурата на баните обикновено е по – малка. Поради тази причина често за нас е предизвикателство да изберем практично подходящи идеи за обзавеждането й. Например по – големите огледала в банята визуално разширяват пространството чрез рефлектирането на образите. Малката баня ще изглежда по – просторна ако избягваме тъмните цветове и наблегнем на светлите. Ако посоката на отваряне на вратата е навън ще спестим още място. При подредбата на аксесоарите е добре да мислим практично и да се доверим на изчистените линии. Ако помещението е малко по площ можем да изберем душ кабина вместо вана, а мивката и мебелите да бъдат по – плитки. Сушилникът за кърпи може да се монтира зад вратата. Ремонтът на малките бани отнема почти същото време както за големите, така че не се заблуждавайте по малката площ. За да създадете различна като визия баня се съобразете не само с планирането и организирането на пространството, но и със съветите на специалист по санитарното оборудване.

Когато става дума за декорация в банята е необходимо да присъстват няколко елемента. Един от най – важните е осветлението. Тъй като често то се използва и за разкрасяване от жените, светлината трябва да бъде естествена и не прекалено силна за да не подвежда. Друго задължително нещо е огледалото, което дава усещане за простор в помещението. Дребните детайли са от голямо значение - съобразете избора на кърпи с цветовете в банята за да си паснат. Килимът е задължителен елемент, който се грижи за мокрите ни следи. Завесите са първото нещо, което вероятно ще забележим в една баня затова можем да използваме различни интересни идеи. Ако имате прозорец, погрижете се и за него с подходящите завеси. Кошчето за боклук е друг задължителен аксесоар, без който банята не може.

Тенденциите при обзавеждането на тази част от нашето жилище през новата година ни дават още смели идеи. Те повеляват ваната да отстъпи своето място на двойния душ. Душовете са още по – оборудвани и модернизирани с различни допълнителни екстри. Ако все пак не искате да се лишите от вана, експертите съветват да заложите на свободно стоящ модел. Обикновено дървото е материал, който използваме за интериора във всекидневната, но според новите тенденции то намира място вече и в банята. В нея може да има много приложения като например за рамка на огледалото или мивката, а защо не и за пода. Това съвременно решение ще допринесе за уюта и комфорта в банята ни. Ако сте почитател на артистичните идеи, заложете на виолетовия и люляковия цвят в помещението. В случай, че пространство е по – малко спрете се само на няколко цветни акцента, които по – лесно да подмените след време. Геометричните мотиви са закачлив елемент, който да внесем в интериора на банята. На пазара ще откриете голямо разнообразие от плочки, чрез които да пресъздадете интересни фигури. Белият цвят е този, който преобладава в тенденциите и тази година. Той винаги се свързва с чистота и елегантност. Може да се комбинира успешно с черен или сив цвят. Отворените рафтове заменят малките затворени шкафчета, които използваме за своите принадлежности. Може да поставите и панери под мивката за съхранение на кърпите. Друга идея е поместването на стайно растение в банята. То ще придаде живот и глътка свеж въздух в затвореното помещение. Така облика на банята ни ще бъде по – разчупен и интересен. Но е важно да знаем, че не всички растения могат да се справят с влагата, затова е добре да заложите на дифенбахия, драцена, или зелена лилия. Растението трябва да бъде поставено на място с естествена светлина и при промяна във вида му известно време да се премести в друго помещение. Сред тенденциите намират място и нюансите на розовото, големите квадратни или правоъгълни плочки и параваните, които могат да включват и малка практична пейка.

В банята едно от най – важните неща, на които да обърнем внимание освен последните тенденции в интериора е отоплението. Никой не желае да влиза в студена и неприветлива баня. При избора ни трябва да вземем под внимание неща като функционалност, цена и визия. Отоплението ни дава максимален комфорт, помага при подсушаването на банята след употреба и предпазва водните тръби от измръзване през зимата ако има такава вероятност. Топлината в помещението може да бъде осигурена от различни уреди и системи, важното е да ги изберем и настроим внимателно. Може да се спрете на няколко варианта:

  • Инфрачервена лъчиста печка – тя е идеално решение за по – малки по площ бани. Те са с необходимият стандарт на защита за влажни и мокри помещения, така че са безопасни за употреба. Някои модели са с дистанционно управление и регулиране на мощността, което допринася за максималната им ефективност. Този тип печки се монтират високо на стената или близо до тавана;
  • Инфрачервени панели – ефективни са и са подходящи както за баня, така и за другите помещения от дома. Моделите, които се проектират основно за баня са с мощност 400 – 600 вата, с челно покритие от огледало. Панелите са подходящи за бани, които имат постоянна нужда от отопление, защото не отопляват моментално. Те притежават стандарт на защита IP44, който гарантира безпроблемната им употреба. Към всеки панел може да се монтира релса за кърпи;
  • Подово отопление (електрическо или водно) – то не заема някакво допълнително пространство затова комфорта тук е най – голям. Добър избор при бани за постоянно или често ползване;
  • Лири за баня – лирите са изключително ефективни, а инвестицията в тях си заслужава, тъй като изпълняват няколко функции. Могат да отопляват не само банята, но и други помещения. Удобни са и за сушенето на пране, притежават и естетическа функция. На пазара се предлагат в различен модерен дизайн, разнообразието им от размери и цветове е голямо. Според това как работят те се делят на такива с водна пара, електрически и комбинирани. Обикновено повечето фирми предлагащи лири за баня разполагат с екип от технически компетентен екип, който ще ви помогне в това да направите най – добрия избор. Не забравяйте да научите и гаранционния срок на уреда, който обикновено не трябва да е по – малко от година. Важно е да обърнете внимание и на материала, от който са направени. Имат различни защитни покрития като хромирани, полимерни, емайлирани и други. Те притежават различни защитни качества и характеристики. При избора ни на отоплителен уред, експертите съветват и да използваме безшевните уреди пред тези с шевове.